Koksartroza: artroza zgloba kuka

Bol i ukočenost pokreta zbog artroze zgloba kuka u starije žene

Artroza zgloba kuka ili koksartroza je kronični, spori degenerativni proces u zglobu glave femura i acetabuluma zdjelične kosti. Uz ovu bolest dolazi do deformacije koštanog i hrskavičnog tkiva, što, kako napreduje, dovodi do značajnog ograničenja pokreta u nozi i invaliditeta. U procesu su uključene sve komponente zgloba: kosti, zglobne kapsule koje ih pokrivaju, hrskavica, ligamenti, mišići. Simptomi i liječenje artroze zgloba kuka (koksartroze) razlikuju se od osobe do osobe, bolest se najčešće javlja kod osoba srednje i starije životne dobi, iako se takve promjene mogu razviti i nakon 20 godina.

Glavni znakovi artroze zgloba kuka (koksartroze) su bol i ukočenost pokreta. Najčešće njegovom razvoju prethode ozljede, kao i zglobne patologije upalne i neupalne prirode. Koksartroza je jedna od najčešćih artroza, koja je povezana sa značajnim opterećenjem zgloba kuka.

U svom razvoju bolest prolazi kroz nekoliko faza. U ranim stadijima koksartroza se može liječiti konzervativno, no kako proces napreduje, učinkovito je samo kirurško liječenje. Stoga ne biste trebali odgoditi posjet stručnjaku i prijaviti se za konzultacije. U klinikama možete proći pregled i dobiti konzervativno liječenje.

Uzroci

Koksartroza zgloba kuka može biti primarna ili sekundarna, odnosno nastati u pozadini bilo koje bolesti mišićno-koštanog sustava ili ozljede. Razmotrimo detaljnije čimbenike koji utječu na razvoj ili dovode do koksartroze zgloba kuka.

 • Egzogeni- to su okolišni čimbenici: teška tjelesna aktivnost, posljedice velikih ozljeda - prijelomi, iščašenja, puknuća ligamenata, nepovoljni radni uvjeti povezani s dizanjem teških tereta, dugotrajno sjedenje.
 • Endogeni— to su kronične zarazno-upalne i autoimune bolesti: reumatoidni, reaktivni, psorijatični artritis. Kao i metabolički poremećaji: giht, dijabetes.
 • Kongenitalne bolesti.Displazija (poremećeno formiranje zglobova) i osteohondropatija (pothranjenost zglobnih struktura s naknadnom nekrozom, razaranjem kosti) također mogu dovesti do koksartroze. Na primjer, kongenitalna dislokacija kuka, aseptična nekroza glave bedrene kosti - Perthesova bolest.
 • Genetska predispozicijačesto uzrokuje koksartrozu zglobova kuka. To uključuje mutaciju u genu za prokolagen tipa II.
 • Starija dob.Češće je razvoj koksartroze zgloba kuka posljedica neizbježnih promjena povezanih s dobi.
 • Kat. Smatra se da se osteoartritis češće javlja kod žena nego kod muškaraca. To je zbog utjecaja ženskih spolnih hormona estrogena na metabolizam minerala i gustoću kostiju.
 • Višak tjelesne težine.Postoji izravna veza između prekomjerne tjelesne težine i pojave artroze. Što je veća tjelesna težina, veća je vjerojatnost razvoja artroze zgloba kuka, jer višak masnog tkiva povećava opterećenje zglobova, a masno tkivo proizvodi protuupalne tvari koje oštećuju hrskavicu.
 • Profesionalni sportmože uzrokovati razvoj koksartroze zbog pretjeranog stresa na zglobovima i čestih ozljeda. Potencijalno opasni sportovi uključuju dizanje utega, padobranstvo i akrobatiku.

Pod utjecajem ovih čimbenika postupno se događaju promjene u zglobnoj šupljini na staničnoj razini: procesi raspadanja počinju prevladavati nad procesima sinteze, mijenja se metabolizam, smanjuje se volumen zglobne tekućine koja hrani hrskavično tkivo, a hrskavica postaje tanja. Zbog toga se zglob "suši" i smanjuje volumen. Uz rubove zglobnih ploha kostiju pojavljuju se koštane izrasline - osteofiti, koji smanjuju opseg pokreta u zglobu i time smanjuju njegovo opterećenje.

Simptomi

Koliko brzo se razvija artroza zgloba kuka (koksartroza)? Simptomi se postupno povećavaju, au prvim fazama osoba im možda ne obraća dužnu pozornost i otpisuje ih kao umor. To je opasno, jer liječenje ima veći učinak na početku degenerativnog procesa.

Prvi klinički simptomi koksartroze su bol, ograničeni raspon pokreta uzrokovan spazmom mišića.

Bolovi mogu varirati u intenzitetu i trajanju. U početku su neugodni osjećaji blagi i kratkotrajni. Provocirajući čimbenik za njihovu pojavu je dugotrajno hodanje ili intenzivna tjelesna aktivnost.

Ograničenje pokretljivosti zglobova javlja se zbog jake boli. Hod bolesnika se mijenja: stražnjica strši unatrag, tijelo se naginje prema naprijed pri prijenosu težine na ozlijeđenu stranu, a osoba šepa.

Moguća je i oteklina u području zgloba, koja je obično nevidljiva zbog mišićno-masnog sloja, krckanje u zglobovima pri kretanju, funkcionalno skraćenje donjeg ekstremiteta.

Prisutnost određenih znakova i njihova težina ovisi o stadiju koksartroze. Postoje 4 kliničke i dijagnostičke faze koksartroze, koje određuju stupanj oštećenja zglobne hrskavice:

 • Koksartroza 1. stupnjakarakteriziran asimptomatskom ili periodičnom boli koja se javlja tek nakon intenzivne tjelesne aktivnosti, poput trčanja ili dugog hodanja. Bol je lokalizirana u području zgloba, rjeđe se širi na cijelo bedro, pa čak i na koljeno. Nakon odmora obično nestaje. Na RTG zglobu kuka nema promjena ili postoji blago suženje zglobne šupljine. MRI otkriva znakove heterogenosti hrskavičnog tkiva.
 • Za koksartrozu 2 stupnjabol postaje intenzivnija, javlja se pri maloj tjelesnoj aktivnosti, a ponekad i u mirovanju, a može se širiti u bedro i područje prepona. Hromost se javlja nakon značajnog fizičkog napora. Opseg pokreta u zglobu se smanjuje: abdukcija i rotacija kuka prema unutra su ograničeni. Rentgenske fotografije otkrivaju jasno neravnomjerno suženje zglobnog prostora i izolirane osteofite - izrasline koštanog tkiva - duž ruba glenoidne šupljine. MRI u fazi 2 koksartroze otkriva očite erozije i pukotine hrskavice s njezinim stanjivanjem za manje od polovice.
 • Za koksartrozu 3. stupnjabol postaje stalna i često ometa pacijente tijekom spavanja. Hodanje je otežano, što prisiljava bolesnika da zauzme prisilni položaj tijela, oslanjajući se na zdravu nogu ili štap. Raspon pokreta u zglobu je oštro ograničen. Na rendgenskim snimkama zglobni prostor praktički nema, a na površini kosti formirani su višestruki osteofiti. MRI pokazuje uništenje više od polovice volumena hrskavičnog tkiva. Međutim, treći stadij još uvijek se može liječiti konzervativno.
 • 4. stadij artroze zgloba kuka (koksartroza)karakteriziran značajnim gubitkom funkcije zgloba. Boli cijela noga: zglob, prepone, glutealna regija, kuk, koljeno, skočni zglob. Razvijaju se ravna stopala, noga se skraćuje, a mišići atrofiraju. Na rendgenogramu: višestruki veliki osteofiti, zglobne režnjeve nema ili je minimalno sužena. Stadij 4 nije podložan konzervativnom liječenju, izvodi se zamjena kuka. Operacijom se smanjuje bol, poboljšava funkcioniranje noge i kvaliteta života bolesnika.

Dijagnoza artroze zgloba kuka

Osnova za dijagnosticiranje artroze zgloba kuka je početna konzultacija sa specijalistom. Liječnik razjašnjava tegobe: gdje je lokalizirana bol, kada i zašto se javlja, kuda ide, što je smanjuje i pojačava, što je uzrokuje. Zatim je potreban vizualni pregled, palpacija, procjena hoda, te se provode posebni testovi za otkrivanje disfunkcije zgloba.

Dijagnoza koksartroze postavlja se na temelju kliničkih znakova i podataka iz dodatnih instrumentalnih studija, od kojih je glavna radiografija zgloba. Nema karakterističnih laboratorijskih znakova za dijagnozu artroze, ali može biti potrebna klinička pretraga krvi za diferencijalnu dijagnozu koksartroze i artritisa. U ovom slučaju, stručnjak će uzeti u obzir razinu leukocita, ESR, C-reaktivni protein i mokraćnu kiselinu.

Od instrumentalnih metoda za dijagnosticiranje artroze zglobova kuka uglavnom je dovoljna radiografija. Ovo je pristupačna studija koja otkriva promjene karakteristične za koksartrozu: sužavanje zglobnog prostora, osteofite, erozije i ulceracije površine hrskavice, ciste. Rentgenskim snimkama bolesnika s koksartrozom također se mogu otkriti promjene koje ukazuju na traumu.

CT i MRI mogu se koristiti kao druge instrumentalne dijagnostičke metode. Kompjuterizirana tomografija omogućuje detaljnije proučavanje patoloških promjena u strukturama kostiju, a magnetska rezonancija daje mogućnost procjene poremećaja mekih tkiva.

Kom liječniku da se obratim?

Ovu patologiju liječe ortopedski traumatolozi. Ali ovisno o prirodi i tijeku bolesti, mogu biti potrebne konzultacije s drugim stručnjacima:

 • kirurg za isključivanje kirurške patologije koja zahtijeva kiruršku intervenciju;
 • ftizijatar za isključivanje tuberkuloze kostiju;
 • onkolog za isključivanje malignih neoplazmi;
 • endokrinolog za popratne metaboličke poremećaje;
 • neurologa, ako postoji sumnja na kompresiju korijena spinalnih živaca intervertebralnom kilom lumbosakralne kralježnice.

Liječenje

Izbor metode liječenja ovisi o stadiju bolesti. Za liječenje obostrane artroze zgloba kuka (koksartroze) stupnja 1 često je dovoljno promijeniti način života i povećati tjelesnu aktivnost. U fazi 2 koristi se konzervativno liječenje, koje uključuje lijekove i fizioterapeutske postupke. Stadij 3 se manje može liječiti, ali se operacija još uvijek može izbjeći, što se ne može reći za stadij 4. Cilj konzervativnog liječenja je poboljšati kvalitetu života, te zaustaviti ili usporiti tempo razvoja degenerativnih promjena u zglobu.

Terapija lijekovima za koksartrozu uključuje lijekove koji smanjuju simptome bolesti. To su nesteroidni protuupalni lijekovi koji se koriste kratkotrajno za ublažavanje boli i upale. Kortikosteroidi i relaksanti mišića ponekad se koriste za ublažavanje jake boli i napetosti mišića.

Terapija bez lijekova uključuje:

 • Smanjenje opterećenja na zglobu kuka.Ovisno o situaciji, pacijentu se može savjetovati smanjenje tjelesne težine, stvaranje dodatne potpore i prijenos tjelesne težine na štap ili štake.
 • Terapeutska vježba.Pravilno odabran skup vježbi pomaže poboljšati pokretljivost zglobova, smanjiti bol, a također spriječiti atrofiju mišića.
 • Fizioterapeutske metode liječenja.Za koksartrozu zgloba kuka propisani su tečajevi: magnetska terapija, laserska terapija, terapija udarnim valom.
 • PRP terapija.Metoda uključuje unošenje vlastite krvne plazme u zglob, što pomaže u ublažavanju boli, upale i poboljšanju obnove oštećenog zglobnog tkiva.
 • Kinesio taping.To je nanošenje posebnih ljepljivih traka na kožu, čime se rasterećuje zglob.
 • Akupunktura.Metoda koja se temelji na uvođenju sterilnih igala u biološki aktivne točke. Učinkovito ublažava bol i opušta mišiće oko zgloba.

Za svakog pacijenta liječnici razvijaju individualni tijek liječenja, koji može uključivati različite metode ovisno o težini simptoma, stadiju bolesti, dobi i zdravstvenom stanju. Integrirani pristup liječenju jamči visoku učinkovitost postupaka i brz oporavak, samo liječenje lijekovima možda neće dati očekivani rezultat.

Proteza kuka se koristi u težim slučajevima bolesti, kada se bol ne može ukloniti, a pokretljivost zgloba je značajno ograničena.

Posljedice

Patološke promjene u zglobu mogu dovesti do:

 • Subluksacija i dislokacija zgloba kuka. U ovom slučaju, pokreti u nozi su oštro ograničeni, pojavljuje se jaka bol, hospitalizacija u odjelu traume, a ponekad je potrebna i kirurška intervencija.
 • Lokalni upalni procesi: burzitis i tendovaginitis.
 • Kompresija išijatičnog živca velikim osteofitima, što je popraćeno jakom, pucajućom boli duž stražnje strane noge.
 • Ankiloza je potpuna nepokretnost zgloba, što značajno smanjuje kvalitetu života bolesnika.
 • Smanjena tjelesna aktivnost, stalna bol i ograničena pokretljivost zglobova. U budućnosti to dovodi do pretilosti i depresije.
 • Bolesti želuca i srca ako dugo i često uzimate nesteroidne protuupalne lijekove.

Prevencija

Za ugodan i kvalitetan život bez koksartroze morate se pridržavati sljedećih preporuka:

 • Odmah posjetite liječnika ako osjetite bol u zglobu kuka.
 • Budite oprezni pri bavljenju napornim sportovima, obavljanju kućanskih i radnih tjelesnih aktivnosti te podizanju teških predmeta.
 • Kontrolirajte tjelesnu težinu uravnoteženom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću.
 • Izbjegavajte teški fizički rad i sportsko preopterećenje. Upravo umjerena tjelesna aktivnost poboljšava stanje zgloba, održava njegovu normalnu pokretljivost i smanjuje opterećenje ostalih zglobova.

Sažetak

 1. Koksartroza je jedna od najčešćih artroza, koja je uzrokovana značajnim opterećenjem zgloba kuka.
 2. Glavni znakovi artroze zgloba kuka (koksartroze) su bol i ukočenost pokreta.
 3. Postoje 4 stupnja koksartroze, 1-2 su podložni konzervativnom liječenju, 3-4 - kirurški. Međutim, s trećom fazom, operacija se još uvijek može izbjeći ako slijedite sve preporuke liječnika.
 4. Stručnjaci koriste integrirani pristup liječenju koksartroze, koji uključuje lijekove, fizioterapiju, manualnu terapiju, korekciju prehrane i tjelesnu aktivnost.