Simptomi i liječenje osteoartritis zglobova: uzroci, dijagnostika, kako liječiti — opis bolesti

Artroza — je kronični poremećaj, upečatljiv vezivno tkivo struktura mišićno-koštanog sustava. Za bolest je karakterističan progresivno tijekom postupnog uništenja hrskavičav tkiva. Osteoartritis je sniman kod većine pacijenata, nakon 65 godina, kao jedan od razloga za njegov razvoj je prirodno starenje organizma.

Do pojave degenerativne-degenerativne patologije dovode prethodne ozljede, endokrini i upalne bolesti, suvišan fizički napor ili, naprotiv, sjedilački način života. Vodeći simptomi osteoartritis su bol u zglobu, njegovo oticanje, ograničenje pokreta.

Za dijagnosticiranje bolesti provode se instrumentala istraživanja — radiografija, artroskopija, MRI, CT. Osteoartritis 1 i 2 stupanj težine liječi konzervativno skokova uzimanja lijekova, fizikalna terapija i masažom, LFK. Kada nepovratne destruktivnih promjena u zglobovima što je prikazano kirurški zahvat — arthrodesis, arthroplasty.

Pathogenetic mehanizmi

Kada osteoartritis se javljaju izražene promjene u unutrašnjosti vezivno strukturama. Na hrskavičav tkivima nastaju deformating erozije, što je uzrok oštećenja vlakana kolagena i proteoglikana, koji se sastoji od proteina (5-10%) i glikozaminoglikanov (90-95%). Rezultat je kolagen mreža gubi stabilnost, počinju biti pušten metalloproteinases, rušeći sve vrste proteina ekstracelularnog matriksa. Uništenje ubrzava zbog poboljšanja biosinteze collagenase i stromelysin. Obično normalni kvantitativne vrijednosti enzima kontroliraju citokini — male peptide informacijske molekule. Ali pri progresivnoj osteoartritis koncentracija ovih proteina se smanjuje, što izaziva oslobađanje velike količine enzima, destruktivne hrskavičav tkiva.

Utjecati osteoartritis hrskavičav površina

Proteoglycans s promijenjenim strukture počinju apsorbirati molekule vode, koje nisu u stanju zadržati. Tako višak tekućina dolazi u kolagen vlakna. Oni su "tument", gube snagu i elastičnost. Kvalitativne i kvantitativne dio sinovijalne tekućine također se javljaju negativne promjene. Kada osteoartritis u njoj se smanjuje koncentracija hijaluronska kiselina. Na hyaline hrskavičav prestao teći u dovoljnim za njihovu regeneraciju broju hranjive tvari i kisik. U hrskavičav tkivima nastaju žarišta omekšavanje, a zatim se pojavljuju pukotine, specifične nekrotična izrasline. Koštane glave goli, počinju u mikrohromatichesky pri pomak u odnosu jedni na druge.

Uzroci i pokretači

Razlozi za razvoj primarna (idiopatska) osteoartritis dok nije postavljen. On se javlja u nedostatku bilo kakve izazivaju faktora, tako da se promovira teorije o nasljedne predispozicije do preranog uništenja hrskavice. Sekundarni osteoartritis se razvija kao posljedica drugih patologija zglobova ili prethodi ozljeda. Što može biti uzrok degenerativne-degenerativne bolesti:

 • ozljede zgloba ili u blizini vezivno struktura — lom, iščašenje, oštećenje meniskusa, parcijalna ruptura mišića, ligamenata, tetiva ili njihov potpuni odmak od koštane baze;
 • urođena dysplastic razvojni poremećaj zglobova;
 • poremećaj rada endokrinih žlijezda, poremećaj metaboličkih procesa;
 • reumatizam, ili reumatični groznica;
 • reumatoidni, reaktivni, metabolički, psorijatični ili gouty artritis, poliartritis;
 • gnojni artritis, izazvani streptokoki, epidermalan ili zlatnim stafilokoki;
 • tuberkuloza bilo koje lokalizacije, bruceloza, klamidija, gonoreja, sifilis;
 • degenerativne-degenerativne bolest, na primjer, dissecting Legg.

Za razvoj osteoartritis predisponira hypermobility zglobova, zbog lučenjem posebnu kolagena. Takvo stanje je sniman od 10% stanovnika planete i ne smatra bolešću. Ali hypermobility pratnji slabosti tetive-ligamentous aparata, što dovodi do čestih ozljeda, posebno gležanj (uganuća i završetke ligamenata, uganuća, sojevi, dislokacija).

Uzrok nastanka osteoartritis ponekad su poremećaji krvi, primjerice, hemofilija. Hemarthrosis, ili krvarenje u šupljinu zglobova, izaziva pogoršanje trophic hrskavice i njihovo uništenje.

Na predisposing čimbenici su starija dob, česte opterećenja na zglobove, prelazi granice svoje snage, prekomjerna tjelesna težina, kirurški zahvati, hipotermija.

Osteoartritis kad višak težine

U grupu rizika uključuje žene u menopauzi, ljudi koji žive u nepovoljnim ekološkim okruženju ili koji dolaze u dodir s toksičnim kemijskim spojevima. Uz manjak u prehrani proizvoda sa vitaminima i elementima u tragovima se stvaraju preduvjeti za postupne degradacije hrskavica hrskavice.

Klinička slika

Opasnost osteoartritis je nedostatak simptoma u prvoj fazi njegova razvoja. Poremećaj se klinički očituje se postupno, prvi simptomi se javljaju u kontekstu značajnog uništenja hrskavičav tkiva. U početku čovjek se osjeća slab bol, ne naliči jasnu lokalizaciju. Ona se pojavljuje nakon fizičkih napora — dizanje utega, sportskog treninga. Ponekad je prva klinička manifestacija je krckanje, klikanje kod fleksija ili nastavak zgloba. Čovjek počinje da se primijetiti da su neki pokreta daju se s poteškoćama. Međutim, u početnoj fazi osteoartritis ukočenost se javlja u jutarnjim satima, a ubrzo nestaje.

Barem progresije bolesti boli osjeća i noću, izazivajući ne samo poremećaj spavanja, ali i nastanak kroničnog umora. Izraz bolova sindroma na drugoj fazi podiže na vremenske promjene, pogoršanje kronične patologije ARI. Značajno je smanjen opseg pokreta. Razlog krutost je stanjivanje hrskavice, a i svjestan ograničenja osobom pokreta u pokušaju da se izbjegne nastanak bolova. To dovodi do povećanog opterećenja na suprotan zgloba, što izaziva daljnje oštećenje. Za osteoartritis karakterizira i druge specifične simptome:

 • bol izaziva grč skeletni mišić i razvoj mišićne kontraktura (ograničenja pasivne pokrete u zglobu);
 • krckanje zglobovima, zvuk možete čuti zvukove kao pucketanje prilikom vožnje postaju trajni, javljaju se u gotovo svakoj smjeni kostiju u odnosu jedni na druge;
 • često se javljaju bolni grčevi u mišićima;
 • zglobovi su deformirani, što dovodi do poremećaja držanje i hod;
 • u trećoj fazi osteoartritis deformacije izražen je toliko živo, da zglobova Bent, a opseg pokreta u njima znatno smanjen ili potpuno odsutna;
 • kada osteoartritis treći stupanj koljena, gležnja, kuka bolesnik pri odabiru prometnih traka uživa štapom ili štake.

Ako se ne liječi poremećaj napreduje, a njegova tijekom remisije kiše recidivi, a učestalost pogoršanja cijelo vrijeme povećava. Ukočenost pokreta u jutarnjim satima, sada se ne nestaje u dugo vremena, postaje konstantna.

Pregled pacijenta s osteoartritis 1 stupanj, liječnik primjećuje samo manju otečenost zgloba i punu sigurnost raspon pokreta. Kada patologija 2 mjere palpation donosi bol i slabo izražene po deformacije. U području zglobne pukotine primijetio preloma zadebljanje.

Za osteoartritis karakteristično razvoj synovitis — upalnih procesa u synovial omotaču kuka, koljena, čizme, pojasa orme zglobova. Njihov vodeći simptom je obrazovanje zaobljeni brtvljenje u području zglobova, pri pritisak na koji se osjeća kretanje tekućine (fluktuacija). Oduševljen za synovitis može biti praćen i rastom temperature do 37-38°C, glavoboljama, poremećajima probave.

Dijagnostika

Dijagnoza je postavljena na temelju rezultata razvojnih istraživanja, karakteristike kliničke slike, anamnezu, pritužbi pacijenata. Ukupna analiza krvi i urina uninformative — sve vrijednosti ostaju u granicama normale, ako je osteoartritis nije izazvana metaboličke bolešću. Pri razvoju synovitis povećava se brzina taloženja eritrocita (30 mm/sat), u krvi se povećava razinu leukocita, fibrinogena. To ukazuje da teče u tijelu akutni ili kronični upalni proces. Promjena biokemijske i imunoloških pokazatelja se događa kada sekundarnih oblika osteoartritis.

Je informativan metoda dijagnostike degenerativne-degenerativne patologija — radiografija u direktnoj i bočnoj projekcije.

Fazi osteoartritis u skladu s klasifikacijom Kellgren-Lawrence (1957 godine) X-zrake znakove patologije
Početna Nedostatak radioloških znakova
Prvi Frfljanje, nejednake suženje zglobne pukotine. Mali ravnanje vrha koštanih ploča, formiranje početnih osteophytes ili njihov nedostatak
Drugi Izraženo suženje zglobne pukotine, manju vrijednost norme 2-3 puta, obrazovanje velikog broja osteophytes, subchondral osteosclerosis. Pojava kistevidnyj prosvjetljenje u epiphysis
Treća Pojava izrečene subchondral osteosclerosisi i velikih graničnih vrijednosti osteophytes, značajno suženje zglobne pukotine
Četvrta Formiranje bruto masivne osteophytes, gotovo potpuni fusion zglobne pukotine, deformacije i pečat epiphysis kostiju, čine zglob

Ako nakon proučavanja rendgenski slike kod liječnika javljaju sumnje u izdavanje dijagnoze, dodijeljen CT. A za procjenu stanja nalaze oko zgloba vezivno strukture se održava MRI. Kada se koristi kontrast možete u dinamici ocijenite dotok krvi u tkiva, postaviti fazi upalnog procesa u razvoju synovitis.

Osnovne metode terapije

Osteoartritis je još neizlječive bolest, jer ne postoji farmakoloških preparata za regeneraciju hrskavičav tkiva. Glavni cilj terapije je upozorenje na progresiju bolesti, očuvanje pokretljivosti zgloba. Liječenje je dugotrajno, sveobuhvatno, koristeći kako lokalnih, tako i sistemskih lijekova. Pacijentima treba izbjegavati većih opterećenja na zglobu, ako je potrebno ograničiti opseg pokreta ortopedske uređaje — u ortoza, elastični gume. Bolesno s težinom morate napraviti prilagodbe u prehrani za postupno smanjenje tjelesne mase i držati dijetu.

Nakon postizanja stabilne remisije bolesnika prikazane su dnevne potrage lekovitom tjelesni odgoj. Prvi trening se provode pod vodstvom doktora LFK, zatim bolesnik obavlja složene vježbe kod kuće. LFK može biti dopunjeno plivanje, joga, vožnju biciklom.

Za smanjenje težine bolova sindroma propisane lijekove različitih klinička-farmakoloških grupa:

 • nesteroidni protuupalni lijekovi u obliku masti, tableta, rastvora za parenteralnu uvođenja s aktivnim sastojcima;
 • injekcije u zglob rastvora anestetika u kombinaciji s kortikosteroidi;
 • mišićni relaksansi za otklanjanje mišićnih grčeva i restriktivnih kontraktura.

U terapijske sheme su uključeni vitamini grupe B, sedativima, ako je potrebno smirenje i antidepresivi. Obavezno se imenuje chondroprotectors za duži tijekom primanja. To je jedina skupina lijekova, posjeduju sposobnost djelomično oporaviti hrskavičav tkiva.

Kako bi se poboljšala njihova kliničke aktivnosti provodi fizioterapeutski postupci — laser terapija, magnetska polja, UHF-terapija.

Svaka bol u zglobovima bi trebao biti signal za hitnu traže liječničku pomoć. Terapija je proveo u početnoj fazi osteoartritis, će zaustaviti uništavanje hrskavice, izbjegavanje gubitka radne sposobnosti i invalidnost.