Artroza prstiju - bolest glazbenika ili ne

Razmišljajući o rukama starije osobe, gotovo neizbježno zamišljamo kvrgave prste, prorijeđene u falangama, ali kao da su natečeni u zglobovima. Malo ljudi misli da to nije samo znak prirodnog starenja tijela, već simptom prave bolesti - artroze prstiju. Pa čak i više od toga, ne znaju svi da ova bolest može "stariti" ruke s dvadeset i pet ili trideset godina, što čak i pisanje jednostavne bilješke ili uvrtanje čepa boce postaje bolan i težak zadatak. Kako održavati finu motoriku prstiju, tko je u opasnosti i što učiniti s artrozom prstiju, ako je već započela - o tome pročitajte u nastavku.

bolovi u zglobu prstiju žene

Deformirajuća artroza prstiju

Metakarpofalangealni i interfalangealni zglobovi osobe doživljavaju konstantno opterećenje, jer za normalnu kvalitetu života mora svake minute raditi fine motoričke pokrete - od jednostavnih hvatanja (uzmi jabuku, otvori vrata, drži pribor za jelo) do vrlo malih i složeni (određuju rukopis osobe, njezinu sposobnost šivanja i pletenja, sviranja instrumenata i još mnogo toga). Što su prsti intenzivnije opterećeni, to je više trošenja izloženo hrskavičnom tkivu, koje pokriva glave falangealnih kostiju, tvoreći zglobnu površinu. Ovaj hrskavični sloj, ispran sinovijalnom tekućinom, omogućuje da se kosti ne trljaju jedna o drugu prilikom kretanja, već da klize, te također igra ulogu prirodnog amortizera (na primjer, tijekom udarnih pokreta, bez kojih se nemoguće je tipkati na tipkovnici).

Iz različitih razloga, o kojima ćemo raspravljati u nastavku, interfalangealna hrskavica podložna je habanju. Najčešće se postupak odvija na sljedeći način:

 1. Porozno tkivo hrskavice podvrgava se opterećenju u kojem se mazivo za zglobove "istiskuje" iz njega, pružajući dobru pokretljivost zglobova. Obično se nakon toga dogodi oporavak - hrskavica je opet u mirnom stanju zasićena vlagom. Ali ako je opterećenje prekomjerno ili je poremećena prehrana hrskavice, ona se počinje sušiti i pucati. To dovodi do smanjenja njegove elastičnosti i funkcionalnosti.
 2. Ne mogavši se oduprijeti trenju, presušena hrskavica počinje se postupno trošiti i stanjivati, otkrivajući glave kostiju. Budući da se zglobna površina ne nosi u potpunosti s zadatkom, kosti, mišići i ligamenti počinju doživljavati opterećenje predviđeno za hrskavicu - gotovo cijeli ortopedski aparat prsta ili čak cijele šake. Da bi povećao površinu zglobne površine i spriječio njezino daljnje brisanje, tijelo počinje "dorađivati" osteofite na zahvaćenom području - izrasline kostiju koje mogu imati zaobljeni, pa čak i oblik klasova. U narodu se taj postupak naziva i "taloženjem soli", što nije u potpunosti točno, jergovorimo o proliferaciji koštanog tkiva.
 3. Pojava osteofita dovodi do smanjenja pokretljivosti - prsti se lošije savijaju i više se nije moguće snalazno nositi s normalnim dnevnim obvezama kao prije. Istodobno, koštano tkivo nema vlastiti mehanizam zaštite od trenja, pa se zato osteofiti povremeno prekidaju i oštećuju susjedna tkiva, uzrokujući bol i upalu. Uz to nastaju mikroskopske pukotine koje smanjuju čvrstoću kosti i čine je krhkom - stoga kod artroze i osteoartritisa prijelomi prstiju nisu rijetkost, čak i od ne prejaka udaraca. Kad se osteofit, koji nadoknađuje nedovoljnu funkciju zgloba, odlomi, na njegovom mjestu raste drugi - s vremenom se proces samo pogoršava zajedno s disfunkcijom hrskavice.
 4. Snažno trošenje zglobnih površina, promjene oblika kostiju dovode do restrukturiranja cijele šake, kronične upale i boli. Četkica je deformirana do točke potpune nemogućnosti da čak i prste uhvatite za šalicu.

Od artritisa, artroza, koja se naziva i osteoartritisom ili osteoartritisom (svi su to sinonimi), razlikuje se prije svega u uništavanju zgloba i kroničnom tijeku bolesti. Dok artritis podrazumijeva samo prisutnost akutnog upalnog procesa koji utječe na tkivo hrskavice. S artrozom, zglobna vreća, sinovija, subhondralna kost, kao i ligamenti i mišići sudjeluju u degenerativno-distrofičnom procesu. Također, kod artritisa, bol je obično oštra i jaka, javlja se noću. Iako se artroza osjeća tijekom dana, u ranim fazama - ne previše izraženi bolni bolovi.

Trenutno se smatraju najčešćim oblicima artroze: rizartroza u kojoj je zahvaćen palac i poliartroza koja zahvaća nekoliko interfalangealnih zglobova odjednom.

Zapamtite: u ranim fazama bolesti još uvijek se može spriječiti uništavanje kostiju i artroza se može dovesti u trajnu remisiju uz održavanje visokokvalitetne biomehanike ruku.

Uzroci artroze malih zglobova ruku

Rizična skupina često uključuje ljude u obitelji koji su već imali bolesti artroze prstiju. Gustoća hrskavičnog tkiva i brzina metaboličkih procesa u njemu genetski su unaprijed određeni, pa stoga sklonost razvoju bolesti može biti nasljedna. Također, bolest pogađa žene u postmenopauzi oko 10 puta češće od njihovih vršnjaka.

Vjerojatnost artroze povećava se u vezi s profesionalnim opterećenjima i opterećenjima u kućanstvu - daktilografi, kirurzi, maseri, pekari, mljekarice, strugari i glodalice, pijanisti, sportaši i drugi profesionalci koji "rade rukama" često uočavaju neugodne simptome ranije od ostalih.

Razvoju artroze prstiju olakšava:

 • brzo trošenje i / ili nedovoljna regeneracija hrskavičnog tkiva;
 • metabolički poremećaji, problemi s endokrinim sustavom, sistemske autoimune bolesti (dijabetes melitus, reumatoidni artritis, giht);
 • nedostatak normalnog odmora i zagrijavanja na radnom mjestu, pretjerano vježbanje s bučicama;
 • poremećaji spavanja i kronični stres;
 • dobne hormonalne promjene;
 • urođene mane ruku;
 • ozljede šake, prstiju i zgloba;
 • hipotermija, rad s vibracijskim instrumentima i drugi nepovoljni čimbenici;
 • septičke i specifične (tuberkuloza, klamidija, sifilis) zarazne bolesti;
 • alergijske reakcije;
 • kronična dehidracija (navika da se malo pije);
 • neuravnotežena prehrana kojoj nedostaju vitamini D, E, K i minerali.

Simptomi artroze prstiju

Simptomi i liječenje artroze zgloba prsta mogu se značajno razlikovati ovisno o stadiju bolesti i percepciji pacijenta. Često se blaga nelagoda u zglobovima, povećani umor mišića pripisuju umoru i zanemaruju se sve dok se ne pojave stalne mučne bolove. No, što prije započne liječenje, to će funkcionalnost prstiju u potpunosti ostati u starosti i to će kvaliteta života biti bolja u sljedećim godinama.

Prva razina.Bolest započinje osjećajem bolnih ruku, utrnulosti ili trnaca, ponekad - očituje se u bolovima u pucanju. Sve je teže obavljati svakodnevne dužnosti - prsti se brže umaraju, u zglobovima se pojavljuje suha i gruba hrskavost (ne treba je miješati sa „zdravom" zvučnom! ), Klikovi pri savijanju. Želim odmoriti ruke. Bol se obično osjeća samo tijekom vježbanja. U opuštenom stanju prsti neko vrijeme bole i uzrokuju nelagodu. Sve se češće uočava ukočenost pokreta, prije vježbi koje zahtijevaju ručnu spretnost, potrebno je "zagrijati", ispružiti prste. Zglobovi postaju otečeni. U prisutnosti kardiovaskularnih bolesti, ruke počinju reagirati na promjenu vremena.

Druga faza.U ovoj fazi dolazi do snažnog suženja zglobnog prostora (do 50%), povećava se upalni proces. Koža preko zglobova često postaje vruća. Bol ima tendenciju biti kontinuirana i ne mora prestati ni noću. Nakon posla i ujutro dolazi do oteklina, ukočenosti prstiju. Falange se osjetno zadebljavaju, a ligamenti skraćuju, u pokretima se pojavljuje nespretnost, zbog čega je otežana manipulacija malim predmetima (igle, niti, sitni novčići i gumbi). Na bočnim stranama zglobova pojavljuju se karakteristična zadebljanja vezivnog tkiva (tzv. Heberdenovi i Bouchardovi čvorovi), ispunjeni sinovijalnom tekućinom - ciste su posebno jasno vidljive gledajući ih sa stražnje strane dlanova. Taktilna i temperaturna osjetljivost prstiju znatno je smanjena. Gotovo je nemoguće opustiti ruke bez toplih kupki - mišići su u stalnoj napetosti. Amplituda voljnih pokreta osjetno je smanjena, pojavljuju se grčevi.

Treća faza.U posljednjoj fazi bolesti, prsti se praktički ne savijaju, mogu se pojaviti ankiloza i trajne kontrakture. Bol je stalna, iscrpljujuća i često uzrokuje depresiju kod pacijenata. Falange prstiju između zglobova postaju tanje zbog distrofije mišićnog tkiva. Čak i jednostavni svakodnevni zadaci - na primjer, držanje šalice - pacijentu su praktički nedostupni. Treba mu pomoć drugih. Jasno su vidljive deformacije zglobova i promjene oblika ruke. U naprednim slučajevima moguće su nekrotične promjene u tkivima.

Ako želite napraviti ekspresni test i shvatiti vrijedi li brinuti, članak o simptomima i liječenju osteoartritisa bit će vam koristan. Međutim, najbolje rješenje bilo bi što prije kontaktirati reumatologa ili ortopeda - samo će kliničke dijagnostičke metode pomoći u konačnoj potvrdi ili opovrgavanju dijagnoze.

Liječenje artroze prstiju

Kontrola artroze prstiju u ranim fazama omogućuje vam potpuno uklanjanje vanjskih simptoma bolesti koji utječu na kvalitetu života. Međutim, terapija je složena, viševektorska - uključuje ne samo upotrebu farmaceutskih proizvoda, već i fizički utjecaj, pa čak i radnu terapiju. Borba protiv kronične bolesti ponekad zahtijeva preispitivanje prehrane, dnevne rutine, radnih uvjeta i organizacije radnog mjesta.

Liječenje lijekovima

Liječenje artroze prstiju, u pravilu, započinje uklanjanjem boli, za što se koristi imobilizacija ruke udlagom ili ortopedskim zavojem i analgetskim tabletama, kremama i mastima. Način odmora pomaže u rehidraciji hrskavice, vraćanju njezine elastičnosti. U prisutnosti ozbiljne upale i edema koji narušavaju trofizam (prehranu) tkiva, liječnik propisuje nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID) koji obnavljaju cirkulaciju krvi u prstima. Prema indikacijama, propisani su steroidni hormoni. Osteoartritis uzrokovan zaraznim artritisom zahtijeva lokalnu primjenu antibiotika.

Prijem hondroprotektora etablirao se kao jedna od najučinkovitijih mjera u bilo kojoj fazi bolesti. Hondroitin sulfat i glukozamin moraju se konzumirati tečajevima, otprilike 6 mjeseci godišnje - učinak se pojavljuje nakon nekoliko mjeseci i dugoročan je.

Ako predloženi tretman ne ublažava bol, analgetici se mogu ubrizgati izravno u zglob. Često ovaj postupak uključuje upotrebu posebnih ljekovitih smjesa koje također sadrže hondroprotektore, hijaluronsku kiselinu, krvnu plazmu bogatu trombocitima (PRP-terapija) i druga sredstva usmjerena na obnavljanje hrskavičnog tkiva i uklanjanje trenja.

Kirurška intervencija za artrozu ruku

U posljednjim fazama bolesti, prema indikacijama, može se izvršiti operacija. U pravilu se radi o ispiranju zgloba i uklanjanju osteofita, rekonstrukciji ili stvaranju uništenog zgloba, njegovoj stabilizaciji (fuziji) ili endoprostetici (zasad prilično nepopularna mjera u operacijama malih zglobova šake).

Fizioterapijski tretman

U većini slučajeva bolest dobro reagira na konzervativni fizioterapijski tretman - međutim, provodi se samo u fazi remisije, nakon što upala popusti. Aparatne metode liječenja deformirajuće artroze prstiju uključuju elektroforezu, udarni val, UHF, puls, magnetoterapiju i druge. Akupunktura je također učinkovita.

Pacijentima se preporučuje terapijska masaža i samo-masaža koja pomaže u borbi protiv napetosti i grčeva mišića, povoljno utječe na stanje ligamenata, metabolizam u ruci i prstima, kao i na amplitudu voljnih pokreta. Za samo-masažu dovoljno je:

 • trljajte dlanove dok se koža ne zagrije;
 • trljajte svaki prst od baze do vrhova;
 • zarolajte svaki prst u blago stisnutu šaku, poput oštrenja olovke;
 • savijte i savijte prste brzo 30 sekundi, izbjegavajući ih stisnuti u šake;
 • složite dlanove i naslonite vrhove prstiju jedan o drugi, dobro ih pritiskajući 1-2 minute.

Uključuje liječenje artroze prstiju i gimnastiku. Za razvijanje finih motoričkih sposobnosti u zagrijavanju koristite gumene kuglice i posebne proširivače za zapešća, posebne kocke i druge uređaje. Modeliranje od gline ili plastelina neće biti suvišno. To će pomoći održati tonus mišića i spriječiti stvaranje velikih osteofita.

Također kod kuće možete napraviti tople kupke s vodom (vrijedi joj dodati morsku sol, esencijalna ulja, biljne čajeve), parafinom ili čistim pijeskom - zagrijavanje formulacija ubrzat će uklanjanje proizvoda raspadanja i pružiti brz pristup hranjivim sastojcima.

Dijeta za artrozu prstiju

Pacijentima se savjetuje da slijede nestrogu prehranu koja isključuje dimljenu, preslanu hranu, alkohol, kao i hranu s umjetnim bojama, steroide, konzervanse. Dijeta je posebno važna u liječenju metaboličke artroze - u ovom je slučaju u potpunosti određuje liječnik koji dolazi. U pravilu se pacijentima preporučuju obroci bogati životinjskim i biljnim kolagenom i drugim želirajućim tvarima. Hrana treba sadržavati najmanje "praznih" kalorija i u potpunosti osiguravati dnevnu potrebu tijela za vitaminima, makro i mikroelementima. Nužno je da pijete dovoljno vode s elektrolitima, poput mineralnih ili izotoničnih pića.