Bolovi u leđima u lumbalnoj regiji: lumbalna osteohondroza?

Bol u leđima

Bol u leđima- jedna od najčešćih pritužbi pacijenata s najrazličitijim bolestima. Gotovo je svaka osoba barem jednom u životu doživjela bol, lokaliziranu najčešće u sakralnoj kralježnici ili između donjeg ruba XII para rebara i glutealnih nabora, t. j.bolovi u donjem dijelu leđa(BNS).

Bolovi u križima obično su praćeni napetošću mišića, često prisutnošću bolnih točaka. Može zračiti (davati) na druge dijelove tijela, na primjer, na nogu, glutealne mišiće, trbuh, područje zdjelice itd.

Akutna bol u donjem dijelu leđa često se javlja iznenada i može trajati od nekoliko minuta do nekoliko tjedana. Obično u 90% slučajeva bol u donjem dijelu leđa prolazi sama od sebe u roku od 3-4 tjedna, međutim u preostalih 10% slučajeva postaje kronična i može trajati godinama, ponekad se pogoršava, a zatim povlači. Najčešće se ne može utvrditi pravi uzrok bolova u donjem dijelu leđa.

Bolovi u leđima u lumbalnoj regiji - uzroci

Razne bolesti mogu uzrokovati bolove u leđima u lumbalnoj regiji.Bolovi u donjem dijelu leđa(BNS) je zapravo samo simptom koji se pojavljuje s razvojem velikog broja patoloških procesa u organima prsne i trbušne šupljine, maloj zdjelici i strukturama kralježnice; uz to može biti i psihogena.

Bolovi iznad donjeg dijela leđa

Bolovi u leđima iznad donjeg dijela leđa mogu se javiti kod čira na želucu i dvanaesnika. Reflektirana bol često je lokalizirana u donjem dijelu leđa ili nešto više, rjeđe u gornjem kvadrantu tijela.

Kod pankreatitisa i kolecistitisa bolovi se često primjećuju u zoni projekcije šestog do osmog interkostalnog prostora.

U patologiji genitourinarne sfere, odraženi su bolovi često lokalizirani u području lumbalne i donje torakalne razine kralježnice.

Bolovi u donjem dijelu leđa, desno ili lijevo

Bolovi u donjem dijelu leđa s desne ili lijeve strane najčešće su znak bubrežnih kamenaca. U slučaju bubrežnih kamenaca, kamen koji raste u bubregu pritiska osjetljivi parenhim bubrega iznutra, ponekad uzrokujući jake bolove u donjem dijelu leđa lijevo ili desno u bubregu gdje se kamen nalazi.

Bolovi u donjem dijelu leđa zrače u nogu

Kad bubrežni kamenci prođu kroz uretere, javlja se jaka bol u donjem dijelu leđa koja može zračiti u donji dio leđa, nogu, trbušnu šupljinu i genitalije. Vrlo često bol u leđima koja zrači u nogu može biti znakbubrežne kolikes urolitijazom bubrega.

Uz to, lumbalna bol zrači u nogu s lumboishalgijom. Ishalgija se pojavljuje kao bol u nozi uglavnom tijekom oporavka.

Bolovi u boku i donjem dijelu leđa

Bolovi u donjem dijelu leđa zrače u bokove s lijeve i desne strane u akutnoj ili kroničnoj upali bubrega. Bolovi u bubrezima, koji traju nekoliko dana zaredom, popraćeni vrućicom, jezom, disuričnim fenomenima (poremećaji mokrenja) ukazuju na bolestakutni pijelonefritis. . .

Bolovi u leđima u leđima

Procesi u području zdjelice (maternice, dodataka, mokraćnog mjehura, crijeva) uzrokuju bol lokaliziranu u lumbosakralnoj regiji. Međutim, često postoje sekundarni mišićno-tonični sindromi (refleksni poremećaji u malim i srednjim glutealnim mišićima, sindrom piriformisa, sindrom dna zdjelice, simfizosternalni sindrom) u kombinaciji s patologijom lumbalne kralježnice s kroničnim procesima u organima i tkivima mala zdjelica. Takvi pacijenti trebaju kolegijalno liječenje neurologa-neurokirurga, urologa, ginekologa, proktologa.

Bolovi u donjem dijelu leđa

Tumori zdjeličnih kostiju, posebno na početku bolesti, mogu oponašati lumboischialgiju, a u prisutnosti popratnog vertebrogenog procesa, pacijenti se ponekad podvrgavaju neurokirurškoj intervenciji zbog kile na donjoj lumbalnoj razini. Ovo se tičehondrosarkomi, Ewingovi sarkomi, retikulosarkomi, osteoblastomii neki drugi. Obavezni rentgenski pregled obično rješava dijagnostički problem. Ne treba zaboraviti da opće somatsko i hematološko stanje pacijenta može odrediti onkološki aspekt bolesti.

Bolovi u križima i zdjelici

Poteškoće u diferencijalnoj dijagnozi zabilježene su u latentnom tijeku tuberkuloze zdjeličnih kostiju, kada nema povišenja temperature i ESR-a, a bol može oponašati lumbalni ishialgijski sindrom lumbalne osteohondroze. Proces se može tajno odvijati od djetinjstva i adolescencije i otkriti se kod odrasle osobe u obliku sakroiliitisa. Posljednjih godina problem tuberkuloze ponovno je postao hitan i liječnik se mora sjetiti ovih manifestacija bolesti.

Stoga bolovi u lumbalnoj regiji i donjem dijelu leđa često nemaju nikakve veze s bilo kojom bolesti kralježnice i alarmantni su simptomi potpuno različitih bolesti unutarnjih organa. Stoga je u slučaju bolova u leđima potreban sveobuhvatan pregled.

Bolovi u križima kod žena - uzroci

Povlačenje bolova u leđima

Bolovi u križima kod ženačesto povezana s predmenstrualnim sindromom. Takvi bolovi obično imaju vučni karakter, javljaju se nekoliko dana prije menstruacije i nastavljaju se 2-3 dana nakon njezina početka i nestaju sami od sebe.

Bolovi u donjem dijelu leđa i trbuha kod žena

Bolovi u donjem dijelu leđa i trbuha povezani s predmenstrualnim sindromom i popraćeni grčevima u donjem dijelu trbuha i bolnim razdobljima s jakim krvarenjem mogu biti simptomi ozbiljnih reproduktivnih bolesti kao što su:endometrioza, miomi maternice, policistična bolest jajnika (PCOS)i tako dalje.

Bolovi u trbuhu zrače u donji dio leđa

Bolovi u trbuhu u žena mogu zračiti u donji dio leđa, u donji dio trbuha, zračiti u rodnicu i vanjske genitalije.

Mora se imati na umu da bolovi u trbuhu i donjem dijelu leđa kod žena mogu biti simptomi opasnih poremećaja u području zdjelice, kao što su: stvaranje mioma maternice, proliferacijaendometrioidno tkivoizvan maternice, stvaranje adhezija, karcinoma reproduktivnih organa itd.

Uz to, jaki bolovi u donjem dijelu leđa i donjem dijelu trbuha (posebno zdesna ili slijeva) kod žena mogu biti posljedica puknuća ciste na jajniku ili simptoma izvanmaternične trudnoće.

Bolovi u križima tijekom trudnoće

Često bolovi u donjem dijelu leđa i trbuha kod žena ukazuju na prirodne fiziološke promjene povezane s povećanjem veličine maternice tijekom razvoja normalne trudnoće.

Bolovi u križima tijekom trudnoćepovezan je s dodatnim stresom na kralježnici i normalan je i ne zahtijeva poseban tretman. Međutim, trudnice s jakim bolovima u donjem dijelu leđa trebaju se uvijek posavjetovati s liječnikom koji vodi trudnoću.

Bolovi u donjem dijelu leđa kod muškaraca - uzroci

Bolovi u donjem dijelu leđa kod muškaraca najčešće su povezani s degenerativnim bolestima kralježnice, posebno s teškim fizičkim naporima, radom povezanim s dizanjem utega. Osim toga, bolovi u donjem dijelu leđa mogu biti povezani s raznim bolestima unutarnjih organa.

Jaki bolovi u leđima

Oštra bol u lumbalnoj kralježnici može se pojaviti neugodnim pokretima, nepravilnim rasporedom opterećenja itd. Ta je bol obično povezana s grčem mišića ili pomicanjem kralježačnih diskova. Bol također može biti uzrokovana stezanjem mišića korijena živčanih završetaka kralježnice.

Bolovi u leđima i preponama

Bolovi u području prepona kod muškaraca, koji zrače u donji dio leđa mogu biti povezani s adenomom prostate, torzijom testisa, onkologijom, urološkim bolestima itd.

Klasifikacija bolova u leđima

Razlikuje klasifikacija, raširena u brojnim zemljama, čiji je cilj optimizacija pružanja medicinske skrbi za LPSspecifični, radikularni i nespecifični BNS. . .

Specifični bolovi u leđimasimptom je određene bolesti, često teške, pa čak i opasne po život (rak, uključujući metastaze na kralježnici; zarazni - tuberkuloza, osteomielitis kralježnice, epiduralni apsces, itd . ; upalni, - na primjer, ankilozirajući spondilitis i drugi spondiloartritis ; traumatični i osteoporotički prijelom kralješka; aneurizme trbušne aorte, ginekološke, urološke i bubrežne bolesti, stenoza kičmenog kanala i sindrom cauda equina, itd. ).

Specifični LPS često prate "crvene zastavice" karakteristične za osnovnu bolest, koje pomažu liječniku da posumnja da pacijent ima ozbiljnu patologiju i ciljano ga pregledava (po mogućnosti uz sudjelovanje odgovarajućeg stručnjaka) kako bi utvrdio ispravnu dijagnozu i liječenje.

Radikularni (radikularni) bolovi u donjem dijelu leđa, uključujući sindrom išijasa, posljedica je kompresije kralježnice kralježnice.

Upravljanje bolesnicima s radikularnim LNS-om prerogativ je neurologa, uz posebne indikacije potrebno je sudjelovanje neurokirurga. U praksi takvi pacijenti često pribjegavaju pomoći kiropraktičarima.

Među radikularnim bolovima u donjem dijelu leđa razlikuju se:

  • lumbago,ililumbago;
  • lumbodynia- dugotrajne bolove samo u donjem dijelu leđa;
  • lumboishalgija- bolovi u leđima koji zrače u nogu.

Nespecifični bolovi u donjem dijelu leđa- najčešća, koja nije povezana s bilo kojom visceralnom bolešću, ozbiljna patologija kralježnice, leđne moždine i njezinih korijena. Može biti uzrokovano preopterećenjem lumbalne kralježnice, posebno povezano s teškim dizanjem, produljenim neugodnim položajem tijekom spavanja ili rada itd.

Stoga je sasvim razumno da planirani rendgen kralježnice nije uključen u preporuke za ispitivanje bolesnika sa nespecifičnim sindromom donjeg dijela leđa (NLP). Takvi pacijenti ne trebaju obvezno savjetovanje neurologa, već bi ih trebao liječiti obiteljski liječnik, okružni terapeut ili liječnik opće prakse.

Bolovi u križima i "lumbalna osteohondroza"

Lumbalna osteohondroza(Osteohondroza lumbalne kralježnice)- najčešća dijagnoza koja se postavlja pacijentima s pritužbama na bolove u lumbalnoj kralježnici. Međutim, nemoguće je identificirati svaki slučaj razvoja epizode bola u donjem dijelu leđa s često prisutnim u pacijenta "degenerativno-distrofičnim" promjenama na kralježnici, postavljajući "uobičajenu" dijagnozu"Pogoršanje osteohondroze"ili jednostavno"Osteohondroza". . .

Kod bolova u donjem dijelu leđa ili donjem dijelu leđa često se piše dijagnoza poput:"Dorsopatija. Osteohondroza lumbalne kralježnice. Išijas. Lumbarizacija ". . . Iako bi točna dijagnoza u ovom slučaju trebala zvučati ovako:"Lumbago s išijasom na pozadini osteohondroze lumbalne kralježnice. Lumbarizacija. (šifra M54. 4) ".

Valja napomenuti da niti u jednoj stranoj klasifikaciji degenerativno-distrofičnih bolesti nema nozološke jedinice. "osteokondritis kralježnice". . . Štoviše, ni pojam"Osteohondroza", niti bilo koji drugi pojam koji karakterizira distrofične promjene na kralježnici, ne smije se koristiti kao sinonim za kliničku dijagnozu.

Hondrozaje distrofična promjena hrskavice diska,osteohondroza- distrofične promjene na disku i susjednim tijelima kralješaka. Međutim, neznanje i radiologa i kliničara o znakovima distrofičnih promjena na kralježnici(hondroza, osteokondroza, spondiloartroza, spondiloza, fiksiranje hiperostoze itd. )dovodi do pretjerane dijagnoze: ove se vrste patologije nalaze tamo gdje nisu.

Često se osteohondroza naziva svim navedenim degenerativnim promjenama zbog nepoznavanja razlika između njih. Nesporazumom osteohondroza uključujehernija diska, što je posljedica njegovog puknuća i, u pravilu, normalnog diska, a nije izmijenjeno distrofičnim postupkom. Iako je nazvati herniju diska osteokondrozo jednako pogrešno kao i puknuće meniskusa u zglobu koljena - osteoartritis.

Međunarodno udruženje vertebro-neurologa preporučuje korištenje općeg izraza "disfunkcija kralješaka" (koji, usput rečeno, također nije uključen u klasifikaciju bolesti prema ICD-10) u slučajevima pojave odgovarajućih kliničkih simptoma.

Mnogi moderni, uglavnom strani autori ističu nepostojanje veze između prisutnosti radioloških znakova degenerativnih promjena na kralježnici, s jedne strane, i pojave ili intenziteta boli u donjem dijelu leđa (LBS), s druge strane, budući da je samo 1 od 10 bolesnika s radiološkim znakovima degenerativnih lezija kralježnice klinička manifestacija bolesti.

Liječenje bolova u leđima kod kuće

Za bolove u križima povezane s napetošću mišića i zatezanjem mišića, masti za bol u križima mogu značajno ublažiti simptome i pomoći u ublažavanju napetosti u mišićima.

Mast i tablete protiv bolova u križima

Masti i kreme koriste se za liječenje donjeg dijela leđa. Alternativno, možete uzimati tablete koje sadrže nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID).

Istodobno, moramo imati na umu da samo-liječenje bolova u donjem dijelu leđa kod kuće kremama, mastima, senf-flasterima i drugim postupcima može dovesti do zanemarivanja osnovne bolesti koja uzrokuje te bolove i vrlo tužnih posljedica. Samoliječenje donjeg dijela leđa posebno je opasno za bolesti bubrega poputakutni pijelonefritisilibubrežne kolikekoja zahtijeva hitnu kvalificiranu medicinsku pomoć.

Prevencija lumbalnih bolova

Osobe koje su imale napad bolesti, posebno prije formiranja stabilne remisije, trebaju slijediti određene upute za prevenciju:

  • Nemojte naginjati tijelo bez oslonca na ruci; podižite predmete s poda savijenih koljena.
  • Češće mijenjajte položaj tijela, ne stojite dugo, nemojte sjediti.
  • Radite za stolom ili na radnom mjestu, držeći uspravan položaj, za ovu jednu nogu, savijenu u koljenu, stavite ispred druge.
  • Pazite se izvođenja određenih joga vježbi, aerobika bez preporuke liječnika za vježbanje ili specijaliste vertebrologa.
  • Čuvajte se hipotermije, propuha, kao i dugotrajnog zagrijavanja u vrućoj kupki, jer opuštanje mišića na neko vrijeme lišava imobilizirajuće zaštite mišićnog steznika.