Osteohondroza lumbosakralne kralježnice - simptomi i liječenje

Osteohondroza lumbosakralne ili drugih dijelova kralježnice nešto je s čime će se morati suočiti više od 90% ljudi. Kod ove bolesti glavnina udara preuzimaju intervertebralni diskovi. Propadaju, prelazeći prostor koji im je dodijeljen. To dovodi do bolova jer deformirani disk počinje stiskati živce.

Ne govoreći znanstvenim riječima, osteokondroza je trošenje kralježnice. U modernom životu postoji različito opterećenje različitih dijelova kralježnice. Stoga se nešto brzo troši (za -30-40 godina), nešto polako (za 50-70 godina).

Sjedilačkim radom osteohondroza najčešće zahvaća lumbosakralnu regiju. O njemu i njegovom liječenju razgovarat ćemo u ovom članku.

Zašto je osteokondroza neizbježna?

Kralježnica je strukturirana na takav način da može podnijeti ogromna opterećenja. Ali zbog uspravnog držanja, radi bez ometanja cijeli dan. Osim toga, nagib trenutno povećava opterećenje određenog dijela za nekoliko puta. A ako sjedite, nagnuti se prema naprijed, tada kralježnica doživljava trajni kolosalni pritisak. I osoba ne osjeća ovo preopterećenje. To je prvi razlog za pojavu osteohondroze.

Drugi i opasniji je grč mišića leđa. Ti mišići mogu satima ostati u napetom stanju - na primjer, čitav dan držite leđa uspravna. Ruke nisu sposobne za takav rad. Pokušajte čvrsto stisnuti šaku barem 10 minuta, a zatim otkačite. Osjećat ćete bol. I leđni mišići imaju drugačiju strukturu - tonični su. Zbog toga ovo područje pati od grča. I on sam ne prolazi.

Osoba možda neće osjetiti grč dubokih mišića leđa, ali istodobno se stvaraju žarišta preopterećenja. U tim točkama kralježnica neprestano vuče u jednom smjeru - prema dolje ili u vodoravnoj projekciji. To uzrokuje osteohondrozu ili skoliozu.

Osteohondroza u lumbosakralnoj regiji javlja se češće nego kod drugih. Ovo područje, prije svega, pati od preopterećenja tijekom sjedilačkog rada.

grč mišića s lumbalnom osteohondrozo

Kako se učinkovito liječiti kod kuće?

Moguće je učinkovito liječenje osteokondroze lumbosakralne kralježnice kod kuće. Istodobno, treba shvatiti da je ova bolest kronična i neće biti moguće potpuno se riješiti. Ali možete ukloniti sve negativne simptome u obliku boli, umora i "zaboraviti" da postoji taj problem.

Također imajte na umu da se prije 40. godine osteohondroza pojavljuje zbog načina života. I bez mijenjanja života, morat ćete redovito podvrgavati se terapiji - jednom u 2-3 mjeseca. Najučinkovitiji i najjeftiniji način da to sami napravite kod kuće.

Tretman se treba temeljiti na normalizaciji mišićne funkcije i njihovom jačanju. Prvo morate ukloniti grč (on je osnovni uzrok osteohondroze u prsima). Da biste to učinili, možete koristiti niz vježbi pomoću aparata za složenu korekciju kralježnice.

Uređaj se temelji na tehnologiji autogravitacije. Njegova je bit u činjenici da je sila udara određena vlastitom težinom osobe. To vam omogućuje sigurno vježbanje kod kuće.

Vježbe s aparatom relativno su jednostavne - potrebno je ležati jednu po jednu sa svakom kralježnicom na aparatu i ležati nepomično 3 minute, pokušavajući se što više opustiti. Cijeli postupak trajat će ne više od pola sata. Važno je razraditi cijelu kralježnicu, jer samo složena terapija može biti učinkovita.

Uređaj ublažava grč, poboljšava cirkulaciju krvi i obnavlja intervertebralne diskove zahvaljujući 2 radnje:

Aktivacija proprioceptora. Najučinkovitiji je opuštač mišića. Proprioceptori su aktivni u mirovanju, a pasivni u trenutku napetosti. Odnosno, njihova prisilna aktivacija čini da se mišići opuste.

Istezanje mišića i kralježnice. Uređaj lagano podiže kralježnicu s poda. To uklanja napor s intervertebralnih diskova, omogućujući im da zarastu. Udaljenost između kralješaka se povećava, izbočine i kile se povlače unatrag. Također, podizanje kralježnice omogućuje vam istezanje mišića, što dovodi do njihovog opuštanja. Uređaj preporučuju fitnes treneri, osteopati, neurolozi i kiropraktičari. Također se aktivno prodaje u Slovačkoj, Španjolskoj, Meksiku, Francuskoj, SAD-u, Češkoj.

liječenje lumbalne osteohondroze kod kuće

Moguće je visokokvalitetno liječenje osteohondroze lumbosakralne kralježnice!