Artritis i artroza: kako se bolesti razlikuju

Prema zapažanjima, više od 6. 000 korisnika tražilice svakog mjeseca zanima razlike između artroze i artritisa. Na prvi pogled bolesti su slične: u oba slučaja dolazi do bolnih oštećenja zglobova. Međutim, nepoznavanje glavnih razlika upravo ovog poraza prava je zamka koja dovodi do nepopravljivih komplikacija. Priroda ovih bolesti je različita, što znači da će se liječenje i prevencija međusobno razlikovati. Razmotrimo što detaljnije svaku od njih i pronađimo sve sličnosti i razlike.

bolovi u zglobovima mogu biti uzrok artroze ili artritisa

Što je artritis?

Prije nego što se pozabavimo uzrocima i simptomima bolesti, vrijedi spomenuti brojke. Artritis je bolest s više od 200 sorti koja se očituje na razne načine. Za razliku od artroze, koja o sebi govori s dolaskom starosti, artritis se pojavljuje već u dobi od 25-40 godina. Prema WHO-u, više od 19% slučajeva invalidnosti rezultat je njegovih komplikacija.

Artritis je upalna bolest zglobova koja je posljedica oslabljenog imunološkog procesa ili teških infekcija (crijevnih ili genitourinarnih). Poremećaji u metabolizmu, stres, hipotermija često postaju uzrok razvoja upale.

Glavni simptomi bolesti su vrućica u središtu lezije, crvenilo, oteklina i oteklina. Uz to, pacijent može osjetiti opću hipertermiju, gubitak snage, konjunktivitis, bolno mokrenje.

Artritis započinje bolovima u zglobovima, ali u uznapredovalom obliku zahvaća srce, jetru, bubrege, oči itd. Često bolest prolazi u zamagljenom asimptomatskom obliku, ali prve manifestacije su standardne:

 • oštri bolovi koji nastaju i u pokretu i u stanju potpunog odmora;
 • trajni ili periodični edem koji se javlja na mjestu lezije;
 • bolni zglob je "olujan", a to se može utvrditi dodirom;
 • bol i ukočenost pokreta brinu u ranim jutarnjim satima (4-5 sati).

Napredni artritis može se razviti u artrozu, a ovo će biti sasvim druga priča.

Što je artroza?

Prema opažanjima SZO-a, 70% slučajeva ove bolesti javlja se kod osoba starijih od 64 godine. Osteoartritis se naziva bolešću "pijanista i sportaša", jer je upravo ta kategorija izložena stresu na zapešćima, koljenima, gležnjevima.

Artroza je bolest koja izaziva deformaciju zglobnih tkiva do potpunog uništenja. Razvija se uslijed smanjenja količine zglobne tekućine i poremećaja cirkulacije. U zahvaćenoj zglobnoj hrskavici poremećena je prehrana zbog čega se ona „isušuje" i „troši".

Glavni posao zgloba je spriječiti da se susjedne kosti međusobno ne dodiruju. To omogućuje osobi da se slobodno i bezbolno kreće. Dehidrirana zglobna hrskavica polako, ali sigurno se uništava, što dovodi do istih koštanih kontakata. Što bolest više napreduje, to više osoba osjeća bol i ukočenost pokreta, sve do invaliditeta.

Prvi simptomi deformacije imaju svoje osobine:

 • ukočenost zglobova nakon dugog odmora, povlačenjem uz pokret;
 • tupi klikovi, brušenje i drobljenje;
 • bolni osjećaji prilikom hodanja i tjelesnog napora.

Kod artroze zahvaćeni su samo zglobovi, bez utjecaja na druge organe. Upalni procesi u ovom slučaju su odsutni.

Usporedna usporedba bolesti

Kako bismo točno razumjeli u čemu se artritis razlikuje od artroze, vrijedi povući paralelu između glavnih razlika, sažimajući gore navedeno:

 • Bol. Prati i prvu i drugu bolest, ali njegova je manifestacija drugačije prirode. Kod artroze, bol se pojavljuje isključivo tijekom pokreta i opterećenja snage, a često je blaga. Iz tog razloga, osoba nije svjesna ozbiljnih patologija i ne započinje pravodobno liječenje. Međutim, sa svakom sljedećom fazom bol postaje sve intenzivnija i počinje mučiti čak i u mirovanju.

  Što se tiče artritisa, ovdje on ne ovisi uvijek o tjelesnoj aktivnosti i uklanja se samo lijekovima protiv bolova. Bolest karakterizira bol koja se javlja u ranim jutarnjim satima.

 • Škripanje. Drobljenje i mljevenje nije uvijek razlog za zabrinutost. Međutim, kod artroze ima neobičan zvuk, grublji i suši, koji se povećava sa svakom sljedećom fazom. To postaje signal uništenog hrskavičnog sloja i početka trenja kostiju. Kod artritisa brušenje nije uobičajeno.
 • Deformacija. Kod artroze zglob je deformiran, a mogu se javiti i upalni procesi. Kod artritisa se pojavljuju pečati, pojavljuju se edemi, crvenilo i hipertermija, ali deformacija se događa samo ako je jedna bolest prerasla u drugu.
 • Nepokretnost. S artrozom, zahvaćeni zglob postaje ukočen.
 • Dobni prag. Artritis se može razviti čak i kod djece, međutim, prema statistikama, prosječna dob bolesnika je 25-40 godina. Artroza se smatra bolešću "starosti" i rezultat je prirodnog starenja. U riziku su i ljudi čiji je život povezan sa stresom na zglobovima.
 • Razvoj simptoma. Simptomi artritisa osjećaju se već u početnoj fazi upale. Druga se bolest razvija polako i asimptomatski, zbog čega dovodi pacijenta u zabludu, ne dajući razloga za zabrinutost.

Kako se liječi artritis?

Bolest se akutno osjeća već u prvoj fazi, zbog čega se u većini slučajeva pravodobno liječi. Ako tijekom dijagnoze ne budu otkrivene lezije unutarnjih organa, oporavak ide glatko. Tijek liječenja bolesti provodi se uz pomoć protuupalnih i imuno-jačajućih lijekova, kao i antibiotika. Ako je situacija u tijeku, ponavlja se do potpunog oporavka.

Oporavak se odvija na složen način, stoga se pacijentu propisuju posebne terapijske vježbe, prehrana i odbijanje loših navika. Tijekom tog razdoblja isključuju se sva opterećenja.

Ako je artritis kronični, reumatoidni, ne može se potpuno izliječiti. Za privremeno poboljšanje koriste se moćni lijekovi - citostatici, kortikosteroidi. Danas medicina omogućuje postizanje dugotrajne remisije kod ove bolesti, izbjegavajući prekomjernu količinu hormonalnih sredstava. Međutim, kako biste spriječili takav razvoj događaja, ne biste trebali samo-liječiti i odgoditi posjet liječniku.

Kako se liječi artroza?

Učinkovitost liječenja artroze ovisi o stadiju bolesti: što se prije otkrije, to će se prije osoba oporaviti. Doba pacijenta također igra važnu ulogu. Kao terapijska mjera, pacijentu se dodjeljuje reguliranje opterećenja na zahvaćenom zglobu, lijekovi za jetru.

Bolest, koja je stekla kronični oblik, konačno se ne povlači, međutim, moderna medicina sposobna je kompetentno kontrolirati bolest, sprečavajući zglob da se dalje deformira. U zanemarenom obliku, kada se ne može obnoviti, pribjegavaju umjetnoj endoprostetici.

S kojom god se od dvije bolesti koje se smatraju naiđe, liječenje treba biti kompetentno i pravovremeno. Pri najmanjoj sumnji na bolest potražite savjet iskusnog stručnjaka, jer izgubljeno vrijeme zauvijek je izgubljeno zdravlje. Da biste zatražili pomoć kvalificiranog ortopedskog traumatologa, obratite se klinici.