Cervikalna osteohondroza: simptomi i uzroci. Novo u liječenju cervikalne osteohondroze

bolovi kod cervikalne osteohondroze

Koji su uzroci cervikalne osteohondroze? Koji su simptomi? Kako učinkovito liječiti osteokondrozo vratne kralježnice kod kuće?

Cervikalna osteohondroza jedna je od raširenih bolesti koja sve više pogađa mlade ljude (25 - 40 godina). Razvoju cervikalne osteohondroze olakšava dugotrajni boravak u pogrešnom, napetom položaju - na primjer, rad za računalom tijekom dana ili navika da ramenom podupirete telefonsku slušalicu.

Često je uzrokovano dugotrajnim izlaganjem vibracijama, poput rada s građevinskom opremom ili vožnje automobila. Također, pogrešno držanje tijela, neudoban krevet, sjedilački način života, nasljedna predispozicija i drugi čimbenici mogu dovesti do cervikalne osteohondroze.

Cervikalna osteohondroza i njezini uzroci

Cervikalna osteohondroza je degenerativno-distrofična lezija intervertebralnog diska u vratnoj kralježnici. Javlja se u pozadini metaboličkih poremećaja u vratnoj kralježnici, u kojima se mijenja struktura intervertebralnih diskova (posebnih odstojnika između kralješaka) i tijela samih kralješaka.

Po svojim simptomima, cervikalna osteohondroza donekle se razlikuje od osteohondroze drugih dijelova. Ovo je najopasnija vrsta osteohondroze, jer često dovodi do kršenja korijena živca koji se proteže od leđne moždine i poremećaja opskrbe mozga krvlju zbog kompresije krvnih žila. Razlog su osobitosti anatomske građe kralježnice u cervikalnoj zoni. Dakle, jedna od velikih arterija koja hrani mozak - kralješka - prolazi upravo u otvorima procesa cervikalnih kralješaka. Stoga patološke promjene u njima - proliferacija koštanog i vlaknastog tkiva, pomicanje kralješka - dovode do poremećaja normalnog funkcioniranja ove arterije.

Osim toga, sama struktura kralježnice u vratnoj kralježnici nešto je drugačija - kralješci su bliže susjedni. Stoga se, uz bilo kakvu, čak i beznačajnu, patološku promjenu na jednom od kralješaka, narušava normalno funkcioniranje cijelog odsječka - depresija ili pomicanje živaca i krvnih žila, kao i češća kompresija leđne moždine nego kod lumbalne ili prsne osteohondroza. Kao rezultat toga, kod cervikalne osteohondroze mogu se primijetiti značajne disfunkcije - poremećaj osjetljivosti kože i mišića vrata, lica, ruku, napadi vrtoglavice. Može doći do buke ili zvona u ušima i glavi, trajne glavobolje, pojačani umor, zamagljen vid i sluh, nesigurnost u hodu itd.

Simptomi cervikalne osteohondroze

zdrava kralježnica i kralježnica zahvaćena osteokondrozo

Od simptoma cervikalne osteohondroze napominjemo sljedeće:

  • Bolovi u vratu, zatiljku, ramenu ili ruci. Osim toga, često se uočavaju slabost mišića ruku, poteškoće s pokretima glave, krckanje vrata prilikom okretanja ili naginjanja glave u stranu.
  • Često postoji potezna bol u lijevoj strani prsa koja zrači u lijevu ruku. Između lopatica može postojati osjećaj pečenja ili bol.
  • Cervikalna osteohondroza uzrokuje ponavljajuće glavobolje, osjećaj slabosti i povećan umor. Bol je u pravilu bolne prirode i koncentrirana je na bočnoj i stražnjoj strani vrata, kao i na zatiljku. Pacijenti često imaju poteškoće s pomicanjem glave, posebno kada se okreće u različitim smjerovima.
  • Bolovi u vratu mogu zračiti u ruku i proširiti se od ramena do šake s utrnulošću u prstima. U tom se slučaju ponekad pacijenti žale na "svrbež" ili "prolazak električne struje" duž ruku i nogu prilikom savijanja vrata.
  • Cervikalna osteohondroza također može uzrokovati oštećenje sluha i vida, bolove u rukama, poremećaje u radu srca i pluća, vrtoglavicu, mučninu, dvostruki vid, utrnulost lica i jezika.

Što je cervikalna osteohondroza? Koji su simptomi? Kako liječiti cervikalnu osteohondrozo?

Liječenje cervikalne osteohondroze

U pravilu, cervikalna osteohondroza započinje u blagom obliku i isprva ne uzrokuje osobite neugodnosti. Medicinska obrada u ovoj fazi obično nije potrebna, dovoljno je samo da se spriječe daljnje komplikacije, poboljšaju uvjeti rada i revidira način života u korist zdravijeg.

Da biste spriječili cervikalnu osteohondrozo, trebali biste voditi aktivan životni stil, raditi jutarnje vježbe, slijediti umjereno kaloričnu prehranu, riješiti se loših navika i izbjegavati dizanje teškog tereta. Ispravno držanje, pravilno držanje tijekom sjedenja i spavanja, udoban krevet također su važni čimbenici u njegovoj prevenciji. Korisni će biti i pomoćni tečajevi gimnastike.

Međutim, s godinama osteohondroza vrata maternice napreduje i može preliti u ozbiljnije oblike. U ovom slučaju, liječenje cervikalne osteohondroze provodi se konzervativnim metodama. Među njima: nošenje posebnih ovratnika, fizioterapija, terapija vježbanjem, masaža. U težim slučajevima pacijent može zahtijevati terapiju lijekovima - analgetici, spazmolitici, nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID). Propisani su i fizioterapeutski postupci (parafin, ljekovita elektroforeza i tako dalje).

Za liječenje kronične osteokondroze vratne kralježnice prikazani su hondroprotektori, kao i vitamini B skupine (B6, B12). Široko se koriste lijekovi za vanjsku upotrebu - masti, kreme, gelovi koji sadrže NSAID, lokalne nadražujuće tvari i stimulanse regeneracije tkiva.

Nedavno se u ljekarnama pojavio novi lijek koji može pružiti ozbiljnu pomoć u liječenju cervikalne osteohondroze - terapijski analgetski protuupalni flaster.

Liječenje cervikalne osteohondroze medicinskom žbukom

U terapijskom liječenju cervikalne osteohondroze koriste se različita sredstva, kao što su NSAID, analgetici, antispazmodici. Sva su ta sredstva učinkovita, ali duljom uporabom mogu naštetiti tijelu. Stoga je vrlo važno smanjiti nuspojave i poboljšati učinkovitost liječenja. Tome može pomoći lijek nove generacije - anestetički protuupalni medicinski flaster.

Ljekoviti flaster vrlo je učinkovit, omogućuje vam ublažavanje boli i upale, poboljšanje cirkulacije krvi u zahvaćenom području i omogućuje smanjenje doze lijekova protiv bolova i protuupalnih lijekova.

U liječenju cervikalne osteohondroze, medicinski flaster stavlja se na uznemirujuće područje vrata, izbjegavajući prednju površinu, posebno područje karotidnih arterija i limfnih čvorova. Preporuča se kurs od 9 dana ili više. Obično se preporučuje flaster koristiti ujutro u 12 sati, no moguće ga je primijeniti i noću.

Visoka učinkovitost, jedinstvenost sastava, dugoročni terapijski učinak, jednostavnost upotrebe i pristupačna cijena čine ljekoviti flaster načinom izbora u liječenju cervikalne osteohondroze.